Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst
  • IN DUTCH

LATEN WE PRATEN

Details

General Admission
9.50

Laten We Praten

Over de literaire actualiteit

We doen iets nieuws. Een serie gesprekken waarin kwesties aan de orde worden gesteld die actueel zijn voor lezers en schrijvers.

Daan Heerma van Voss en Hans Maarten van den Brink bespreken met diverse gasten de per aflevering verschillende kwesties. Het gesprek wordt gemodereerd door Hans Maarten van den Brink, Daan Heerma van Voss spreekt het slotwoord.

 

Laten we Praten aflevering 3, donderdag 14 oktober

De derde aflevering in de serie ‘Laten we Praten’ gaat over de voors en tegens van schrijven vanuit en over jezelf.

Het klassieke onderscheid tussen de schrijver als persoon en de vertelstem in een roman of een gedicht lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Er zijn literaire redenen om het eigen leven als grondstof te gebruiken, want dat kent de schrijver nou eenmaal als geen ander. Er zijn politiek-maatschappelijke redenen: waarom zou je je verschuilen achter een verteller als je een boodschap hebt? Lezers lijken er bovendien steeds meer prijs op te stellen dat een verhaal niet verzonnen is: boeken waarvan de schrijver ronduit toegeeft dat ze op het eigen leven zijn gebaseerd doen het opvallend goed in de bestseller-lijsten. Ze krijgen meer ruimte in de media, en dus ook van uitgeverijen. Maar is dat niet ook een beperking? Welke rol speelt de verbeelding dan nog?

Met: Maria Barnas, Rosemarie Buikema, Marja Pruis en Niña Weijers.

Uw gastheren: Hans Maarten van den Brink en Daan Heerma van Voss

 

Corona-check van toepassing. D.w.z ofwel bewijs van vaccinatie ofwel bewijs (QR-code) van een officiële negatieve test.

Vorige afleveringen

‘Laten we praten’ Aflevering 2:

Wat is de plaats die schrijvers met een Caraïbische achtergrond innemen in de Nederlandse literatuur en met name schrijfster Astrid Roemer? Zij krijgt de belangrijkste literaire prijs van het Nederlandse taalgebied, maar de feestelijke uitreiking mag niet doorgaan van de Vlaamse en Nederlandse overheid vanwege Roemer’s politieke uitspraken. Wat betekent zo’n regeringsbesluit voor het idee van artistieke vrijheid? En in hoeverre is het goed om daarbij rekening te houden met de specifieke geschiedenis en cultuur van Suriname en de Antillen?

Gasten: Yra van Dijk – Maria Vlaar – Johan Fretz – Stephan Sanders

‘Laten we praten’ Aflevering 1:

Hoe ver mag je in de literatuur gaan in het gebruik van de stem van een ander, vooral wanneer die een andere culturele en/of genderachtergrond heeft. Wanneer wordt verplaatsen toe-eigenen? Mag een auteur alles doen, zolang het maar goed geschreven is – of is er een politieke verantwoordelijkheid die hem beperkingen oplegt? En komt dat laatste dan neer op censuur, een inperking van de vrijheid van meningsuiting?

Gasten: Arjen van Veelen – Madeleijn van Nieuwenhuizen – Christine Otten – Dean Bowen

Audiostream aflevering 1: here
Skip to toolbar